Nutriționista Luminița Suveica : ” În primul rând, educația pentru sănătate, trebuie să înceapă din familie, apoi în grădiniță și ulterior în școală.”

Nutriționista Luminița Suveica : ” În primul rând, educația pentru sănătate, trebuie să înceapă din familie, apoi în grădiniță și ulterior în școală.”
Alimentația sănătoasă este importantă pentru copii, nu numai pentru procesul de creștere fizică și dezvoltare dar și pentru susținerea unui sistem imunitar puternic. O dietă echilibrată e necesară de la o vârstă fragedă. Când vorbim despre deprinderea obiceiurilor sănătoase în alimentație, ne referim, atît la ce manîncă copilul, cât și când.
Despre alimentația sănătoasă, regulile de bază și consecințele grave în cazul une alimentații necorespunzătoare, am discutat cu Luminița Suveica, nutriționistă, doctor endocrinolog, Conferențiar Universitar USMF “Nicolae Testemitanu” și fosta Șefă a Centrului de Sănătate Publică din Chișinău.
 
Doamna Luminița Suveica, înainte să activez înregistrarea discutam despre datele statistice din 2015, care au înscris de la 1000 de cazuri în privința copiilor cu probleme digestive și ale sistemului respirator, dar și despre situația actuală din acest an…
 
– Nici în 2019 nu avem cifre mai bune, din contra s-au înregistrat cazuri în care copii suferă de obezitate, având o creștere de 16%, de diabet și disfuncții metabolice. Obezitatea la copii e cauza principală a apariției mai multor maladii: cardiace (hipertensiunea arterială) , de aceea avem și o secție de cardiologie pediatrică care e suprasolicitată.
 
– Cum depistăm un copil cu probleme în greutate ?
 
– O dată în an, cel puțin, părinții împreună cu copilul trebuie să faca investigațiile de rutină pentru a vedea starea de sănătate. Însă, când copilul are mai multe kilograme în plus, decât conform indicelui masei corporale, e necesar întreprinderea anumitor acțiuni. Copii trebuie să se alimenteze de 4-5 ori pe zi, sa aibă toți nutrienții necesari în alimentație pentru un bun metabolism.
 
– Ce facem cu tentațiile copilului pentru alimentele nesănătoase ?
 
– În primul rând, educația pentru sănătate, trebuie să înceapă din familie, apoi în grădiniță și ulterior în școală. Astfel copilul are capacitatea intelectuală mai bună de memorare și asimilare a informației, iar energia o vom lua din fructe și legume, din lactate și desigur, copii trebuie să facă exercițiile fizice. Eu aș introduce în curricula școlară înviorarea de dimineață, 15 min. și bazele nutriției pentru ca copii să cunoască importanța vitaminelor și nutrienților necesari organismului pentru o bună creștere și dezvoltare. În ultimul timp , există o lege cu două extreme, dacă nu suntem în extrema de obezitate și de a mânca bucate copioase, atunci este și cealaltă extremă, care e numită de specialiștii în nutriție ”Ortorexie”, fiind o tulburare de alimentatie, caracterizata prin dependența de a consuma alimente sănătoase. Este necesar un echilibru în alimentație.
 
– Într-adevăr asimilarea informațiilor depinde în mare parte de alimentație ?
 
– Desigur, fiind că energia, capacitatea de însușire, depind direct de ceea ce consumă copilul.
Alimentatia echilibrată este una din conditiile esentiale pentru mentinerea sănătății. Însă, pentru a avea un corp sănătos trebuie să îl hrănim cu „combustibil” de calitate, acesta fiind constituit din nutrienți și vitamine indispensabile unei bune funcţionări.
 
– Răcelile de sezon și îmbolnăvirile frecvente au tangență direct cu modul în care copii se alimentează?
 
– Absolut corect, nu în zadar se recomandă consumul a 5 fructe și legume pe zi, deoarece conțin fibre, vitamine, minerale astfel, contribuind la creșterea imunitatății organismului. În perioada estivală puteți alege dintr-o diversitate de fructe si legume. Vă recomand să vă bucurați din plin de nutrienții și avantajele oferite de acestea pentru sănătate.
 
– Obiceiurile alimentare care le-au fost inoculate ”în primii 7 ani de acasă” îi vor face să ia decizii corecte și responsabile în privința fast-foodurilor, snakurilor ?
 
– Desigur, sunt copii care reprezintă un exemplu pentru ceilalți și cunosc foarte bine ce e bun pentru sănătate și ce e nociv . Dar sunt copii care se vor alimenta la fel de prost, insă aici e necesar o cosultatie cu specialistul în nutriție, cu psihologul pentru a-l readuce pe panta corecta în privința alimetației. Contează atitudinea față de alimentație.
 
– Recomandați TOP sfaturi pentru alimentația copiilor ?
 

1. Prezența alimentației variate cu toți nutrienții, vitaminele, mineralele prezente
2. Consumul de 5 fructe și legume zilnic
3. Cel putin 3 produse lactate: brânzeturi, iaurturi(conțin probiotice)
4. 5 mese pe zi +
Respectarea proporției între mese:
Dejun 20%
Prânz 30%
Cina 30%
câte 15 % la 2 gustări.

Doamna Luminița, vă mulțumim pentru acest interviu.